Käyttöönottotarkastus – helpota arkeasi oikealla työkalulla ja valmiilla pohjilla

08.02.2023 | Blogi

Etusivu / Blogi / Käyttöönottotarkastus – helpota arkeasi oikealla työkalulla ja valmiilla pohjilla

Mikä on käyttöönottotarkastus?

Käyttöönottotarkastus tarkoittaa käytännössä ammattilaisen tekemää virallista tarkastusta, joka tulee tehdä ennen käyttöönottoa erityistä ammattitaitoa vaativan rakentamisen osalta. Käyttöönottotarkastuspöytäkirja laaditaan käyttönottotarkastuksen yhteydessä ja se toimii virallisena todistuksena siitä, että tarkastus on tehty.

Tästä voit testata ja ottaa käyttöön erilaisia käyttöönottotarkastuspöytäkirjoja:

Käyttöönottotarkastuspöytäkirjan allekirjoittaja on vastuussa kaikista töistä, joita tarkastuspöytäkirja koskettaa. Pöytäkirjaa ei voi allekirjoittaa kuka tahansa, vaan allekirjoittajan tulee olla alan valtuutettu ammattiosaaja.

Käyttöönottotarkastuksen avulla varmistetaan, että rakennettu kokonaisuus on turvallinen käyttäjille, joten tarkastus vaaditaan käytännössä kaikista julkisessa tai ammattikäytössä olevista rakennetuista kokonaisuuksista.

Käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa käytetään esimerkiksi uuden omakotitalon käyttöönotossa ja kaikkien rakennusten sähkötöiden valmistuessa. Käyttöönottotarkastus tulee siis tehdä myös tavallisen remontin yhteydessä sähkötöiden osalta.

Sähkötyöt on yleisin syy, jonka vuoksi tarkastuspöytäkirja on täytettävä. Suurin osa ihmisistä törmää jossain vaiheessa elämäänsä tilanteeseen, jossa omaan asuntoon tai loma-asuntoon tulee tehdä sähköasennusten käyttöönottotarkastus.

Sähkötöiden osalta käyttöönottomittaus ja siihen liittyvä pöytäkirja ei koske pelkästään uusia rakennuksia vaan kaikenlaisia remontteja, joiden yhteydessä tehdään sähkötöitä sisältäviä muutoksia.

Sähköasennusten käyttöönottotarkastuspöytäkirja

Ammattilaisen allekirjoittama sähköasennusten käyttöönottotarkastuspöytäkirja tulee laatia lähes kaikista sähkötöistä. Siksi yleinen normi on, että sähkötyöt tulee teettää ammattilaisella. Tukesin sivuilla on luotettava ja kattava lista sähkötöistä, jotka saa tehdä itse ilman ammattilaisen tekemää käyttöönottomittausta. 

Mikään ei periaatteessa estä sinua tekemästä sähkötöitä itse, mutta sähkötöistä on joka tapauksessa teetettävä käyttöönottomittaus ja sen perusteella laadittu pöytäkirja. Pöytäkirjan allekirjoittajan on oltava ammattilainen ja hän on vastuussa kaikista käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa koskevista muutostöistä. Tarkastusta voi olla haastavaa tehdä luotettavasti pelkästään jälkeenpäin, joten sähkötöiden ulkoistaminen on yleensä järkevin vaihtoehto.

Mitä sähkötöiden käyttöönottotarkastus sisältää?

Sähkötöiden käyttöönottotarkastuspöytäkirjaan ei ole tarkoin säädeltyä pohjaa, mutta pöytäkirjan tulee sisältää seuraavat asiat:

  • Tiedot kohteesta: mitä on tehty ja missä
  • sähkötöiden johtajan ja rakentajan nimi ja heidän yhteystiedot
  • selvitys siitä, että sähkölaitteisto on säännösten ja määräystenmukainen
  • käytetyt tarkastusmenetelmät
  • sovelletut standardit
  • tarkastusten ja testausten tulokset
  • tarkastuksen tekijän allekirjoitus.

Helpointa on turvautua valmiiseen pohjaan.

Easoft Oy / Toiminnanohjausjärjestelmän valinta asennusliiketoimintaan - mitä ottaa huomioon?

OPAS TOIMINNANOHJAUS­JÄRJESTELMÄN VALINTAAN

Lataa maksuton opas!

Kirjoitimme oppaan siitä, mitä tulee ottaa huomioon toiminnanohjausjärjestelmää valittaessa asennusliiketoimintaan. Laitoimme oppaan jakoon maksutta, lataa siis omasi ja vältä yleisimmät virheet toiminnanohjausjärjestelmän valinnassa!