Toimintaperiaateasiakirja (tuotantolaitokset)
Mitä Toimintaperiaateasiakirja (tuotantolaitokset) pitää sisällään?
Toimintaperiaateasiakirja
Laatija
Yritys
Päivämäärä
1. Asiakirjan laatimisvelvoite
2. Toimintaperiaateasiakirjan päivittäminen
Toimintaperiaateasiakirja päivitetään viiden vuoden välein tai tarvittaessa ainakin seuraavista syistä:
3. Yleisölle tiedottaminen
4. Yleistä
Toimintaperiaateasiakirjassa tulee esittää suur- ja muiden onnettomuuksien ehkäisemisen kannalta tarpeelliset tiedot tuotantolaitoksen toimintaperiaatteista.
Asiakirjan ja sen perusteella annettujen menettelyohjeiden tulee olla riittäviä ottaen huomioon tuotantolaitoksessa esiintyvä onnettomuusvaara.
5. Organisaatio
Toimintaperiaatteista vastaava henkilö, käytönvalvoja ja muut vastuuhenkilöiden apuna toimivat henkilöt tulee nimetä ja heidän vastuualueensa määritellä kirjallisesti ja ne tulee olla yleisesti tiedossa tuotantolaitoksessa. Toiminnanharjoittajan - ylimmän johdon - velvollisuus on varmistua siitä, että henkilöillä on mahdollisuus suorittaa tehtävänsä.
Edellä esitetyt asiat voidaan esittää organisaatiokaavion, tehtävänkuvausten ja muiden vastaavien asiakirjojen avulla. Eri vastuuhenkilöiden tehtävä- ja huolehtimisalueet on syytä esittää riittävän tarkasti ja selkeästi katvealueiden välttämiseksi.
Käytönvalvoja
Kaikissa laajamittaista teollista käsittelyä ja varastointia harjoittavissa tuotantolaitoksissa tulee olla henkilö, joka tuntee kemikaaleja koskevat säännökset ja määräykset (käytönvalvoja). Tuotantolaitoksessa voi olla useita käytönvalvojia.
Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että käytönvalvojilla on riittävät edellytykset toimia, kuten mahdollisuus vaikuttaa havaitsemiinsa puutteisiin ja mahdollisuus ylläpitää riittävää osaamista. Toiminnanharjoittajalla tulee olla ajan tasalla oleva luettelo käytönvalvojista. Luettelo esitetään Tukesin tekemien tarkastusten yhteydessä.
Käytönvalvojan tulee ennen nimeämistä suorittaa pätevyyskoe Tukesissa. Toiminnanharjoittajan tulee määritellä muut vaatimukset.
Toimintaperiaatteista vastaava henkilö
Tuotantolaitoksissa on oltava henkilö, joka vastaa siitä, että laitoksella toimitaan laadittujen toimintaperiaatteiden mukaisesti siten, että turvallisuustoiminta tuotantolaitoksella on suunnitelmallista ja tavoitteellista ja että onnettomuuksien ennalta ehkäisemistä koskevat toimenpiteet perustuvat toiminnasta aiheutuvien vaarojen tunnistamiseen.
Toimintaperiaatteista vastaavalla henkilöllä ei ole muodollisia pätevyysvaatimuksia.
Koulutus ja perehdyttäminen
Toimintaperiaateasiakirjassa esitetään menettelytavat, joilla varmistetaan oman henkilökunnan sekä tuotantolaitoksen alueella vakituisesti tai tilapäisesti työskentelevien henkilöiden turvallinen toiminta alueella. Tuotantolaitoksella toimivien tulee olla riittävän perehtyneitä laitoksen mahdollisiin vaaratilanteisiin ja oikeaan toimintaan onnettomuustilanteissa.
5.1 Vastuuhenkilöt
Toimintaperiaatteista vastaava henkilö ja käytönvalvoja huolehtivat siitä, että tuotantolaitoksessa toimitaan kemikaaleja koskevien säännösten ja määräysten ja lupaehtojen mukaisesti. Vastuuhenkilön ja käytönvalvojien nimet ja vastuualueet esitetään asiakirjassa. Tyypillisiä toimintaperiaatteista vastaavan henkilön tehtäviä ovat
• vastuu toimintaperiaatteiden kehittämisestä, toteuttamisesta ja
• ylläpidosta ja turvallisuuteen liittyvien tavoitteiden toteutumisen seuranta.
Toimintaperiaatteista vastaava henkilö ja käytönvalvoja voivat olla sama henkilö.
Taulukon sarakkeet
Tehtävä
Vastuuhenkilö
6. Toimintaperiaatteet
Suuronnettomuuksien ehkäisemiseen tähtäävät toimintaperiaatteet tulee esittää kirjallisesti, ja niihin tulee sisältyä toiminnanharjoittajan vahvistamat suuronnettomuuksien vaaran rajoittamista koskevat yleiset päämäärät ja toimintatavat.
Toimintaperiaateasiakirjasta on käytävä ilmi kyseisellä tuotantolaitoksella noudatettavat toimintaperiaatteet. Toimintaperiaatteiden tulee sisältää yleiset turvallisuustoiminnan päämäärät sekä toimintatavat näiden päämäärien saavuttamiseksi.
6.1 Suuronnettomuusvaarojen tunnistaminen ja arviointi
Suuronnettomuusvaarojen järjestelmälliseksi tunnistamiseksi ja arvioimiseksi normaalissa tai normaalista poikkeavassa toiminnassa sekä niiden todennäköisyyden ja seurausten vakavuuden arvioimiseksi tarvittavien menettelytapojen vahvistaminen ja käyttöönotto.
Toimintaperiaateasiakirjassa kuvataan vahvistetut ja laitoksella käyttöönotetut menettelytavat, joiden mukaisesti laitoksella järjestelmällisesti tunnistetaan toiminnassa mahdollisesti esiintyvät suuronnettomuusvaarat sekä arvioidaan niiden todennäköisyys ja vakavuus.
Vaarojen tunnistamisen ja arvioinnin tulee kattaa suunnitteluvaiheen lisäksi toiminnassa olevan laitoksen tekniikasta, inhimillisestä käyttäytymisestä ja organisaation toiminnasta, mukaan lukien alihankkijat, aiheutuvat vaarat.
6.1 Suuronnettomuusvaarojen tunnistaminen ja arviointi
Suuronnettomuusvaara
Suuronnettomuusvaaran todennäköisyys
Seurausten laajuus
Varautuminen onnettomuuteen
6.2 Päämäärät
Toimintaperiaateasiakirjassa esitetään turvallisuuden parantamista koskevat yleiset päämäärät, joiden mukaisesti johto sitoutuu kehittämään tuotantolaitoksen toimintaa. Päämäärät täsmennetään tavoitteiksi, joille asetetaan määräaika.
6.3 Toimintojen ohjaus
Laitoksen ja sen prosessien sekä laitteiden turvallista käyttöä ja kunnossapitoa sekä seisokkeja koskevien menettelytapojen käyttöönotto ja ohjeiden antaminen. Toimintojen ohjauksella tarkoitetaan tuotantolaitoksen turvallista käyttöä ja kunnossapitoa koskevia menettelyitä.
Toimintaperiaateasiakirjassa kuvataan tuotantolaitoksen
• ohjeistusta,
• ennakkohuolto- ja kunnossapitojärjestelmää, jossa tulee huomioida myös laitoksen ikääntyminen
• työlupamenettelyitä
• alihankkijoiden perehdytystä, käyttöä ja yhteistoimintaa
• kulunvalvontaa.
Ohjeistuksen tulee kattaa
• laitoksen normaali toiminta (prosessi, kemikaalien lastaus ja purkaus),
• turvalliset työtavat ja suojavälineiden käyttö ja
• normaalista poikkeavat tilanteet (hälytykset, hätäpysäytykset).
Työ- ja toimintaohjeet
Riskinarviointien tulosten huomioonottaminen
Työlupakäytännöt
Kulunvalvonta
Huolto- ja kunnossapito
Laitoksen normaali toiminta
(prosessi, kemikaalien lastaus ja purkaus jne.)
Turvalliset työtavat ja suojavälineiden käyttö
Normaalista poikkeavat tilanteet
(hälytykset, hätäpysäytykset yms.)
6.4 Muutosten hallinta
Menettelytapojen vahvistaminen ja käyttöönotto olemassa olevissa tuotantolaitoksissa tehtävien muutosten tai uusien laitosten, prosessien ja varastojen suunnittelussa.
Toimintaperiaateasiakirjassa kuvataan menettelyt, joita tuotantolaitoksella noudatetaan, kun tehdään muutoksia. Menettelyissä otetaan huomioon pysyvien muutosten lisäksi tilapäiset ja kiireelliset muutokset.
Menettelyiden kuvauksessa selvitetään
• mitä tuotantolaitoksella tarkoitetaan muutoksella ja minkä tyyppisiä ja -suuruisia muutoksia menettelyt kattavat (muutokset laitteistoon, prosessiin, menettelyihin, ohjelmistoihin, henkilöstöön),
• kenen vastuulle muutosten hyväksyntä kuuluu,
• kuka muutokset toteuttaa (suunnittelu, rakentaminen, tarkastukset),
• laitteistojen, putkistojen, rakennusten sekä turvajärjestelyiden suunnittelussa ja sijoituksessa noudatettavat perusteet (lainsäädäntö, standardit, ohjeet, spesifikaatiot),
• miten muutoksiin liittyvät vaarat arvioidaan ja tulokset otetaan huomioon,
• miten muutokset dokumentoidaan,
• muu muutoksiin liittyvä ohjeistus, esimerkiksi ohje siitä, mitkä muutokset vaativat luvan tai ilmoituksen tekemisen viranomaiselle,
• miten järjestetään tiedotus ja koulutus muutoksista.
Tekniset muutokset
Henkilöstö-tai työnkuvan muutokset
Prosessin muutokset
Vaaran arvioinnit
Muutosten dokumentointi
Tiedotus ja koulutus
6.5 Hätätilanteiden suunnittelu
Sellaisten menettelytapojen omaksuminen ja käyttöönotto, joiden avulla voidaan tunnistaa ennakoitavissa olevat hätätilanteet järjestelmällisen analyysin avulla sekä laatia, harjoitella ja korjata sisäistä pelastussuunnitelmaa ja siten hallita tällaiset hätätilanteet.
Toiminnanharjoittajan on laadittava sisäinen pelastussuunnitelma (laki 390/2005 28 §, asetus 685/2015 17 §).
Toimintaperiaateasiakirjassa kuvataan, miten
• sisäinen pelastussuunnitelma pidetään ajan tasalla
• sisäistä pelastussuunnitelmaa laadittaessa kuullaan henkilökuntaa
• pelastustaitojen ylläpito ja harjoittelu on järjestetty.
6.6 Turvallisuustilanteen toteutumisen seuranta
Sellaisten menettelytapojen vahvistaminen ja käyttöönotto, joilla voidaan jatkuvasti arvioida toiminnanharjoittajan suuronnettomuuksien ehkäisemiseksi antamien toimintaperiaatteiden ja turvallisuusjohtamisjärjestelmien toteutumista sekä tutkinnan ja korjaavien toimenpiteiden menettelytavat siinä tapauksessa, että
näitä tavoitteita ei saavuteta. Näihin menettelytapoihin tulee kuulua toiminnanharjoittajien ilmoitusjärjestelmä suuronnettomuuksista ja läheltä piti -tapauksista, varsinkin jos turvallisuustoimissa on ollut puutteellisuuksia sekä niiden tutkinta ja seurantamenettelyt ottaen huomioon aiemmat kokemukset.
Turvallisuustilanteen seuraamiseksi käytetään esimerkiksi seuraavia mittareita: työtapaturmat, sairauspoissaolot, tapaturmataajuus, sairauspäivätaajuus, tapaturmattomat päivät, raportoidut vaarat ja läheltä-piti tilanteet. Tapaturmataajuudelle, raportoiduille läheltä piti–tilanteille ja vaaroille asetetaan vuosittaiset tavoitteet.
6.7 Arviointi
Sellaisten menettelytapojen omaksuminen ja käyttöönotto, joilla voidaan säännöllisin väliajoin järjestelmällisesti arvioida suuronnettomuuksien ehkäisemistoimintaperiaatteita sekä turvallisuusjohtamisjärjestelmän tehoa ja asianmukaisuutta; ylemmän johdon tekemä dokumentoitu katselmus toimintaperiaatteiden ja turvallisuusjohtamisjärjestelmän tasosta ja niiden saattamisesta ajan tasalle.
Toiminnanharjoittajan tulee säännöllisesti arvioida, ovatko turvallisuusjärjestelyt riittävät asetettujen päämäärien saavuttamiseksi.
Sopivia menetelmiä arviointiin ovat sisäiset auditoinnit ja ylemmän johdon tekemät katselmukset. Joissakin tuotantolaitoksissa voi olla tarkoituksenmukaista korvata nämä muilla säännöllisesti toistuvilla turvallisuusasioiden läpikäyntitavoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kokoukset, joissa käsitellään turvallisuutta kuvaavien mittarien kehitystä, kunnossapidon tasoa tai vaarojen arviointien tuloksia ja määritellään tarvittavia korjaustoimenpiteitä sekä uusia turvallisuustavoitteita.
Allekirjoitukset
Allekirjoitus
Kokeile pohjan täyttämistä
Kokeile pohjan täyttämistä ja tee oma mallidokumentti!
Klikkaa siirtyäksesi täyttämään
Yleisessä dokumenttipohjakirjastossamme olevat mallit ovat asiakkaidemme ja työntekijöidemme luomia, jotta pääset helposti alkuun Easoft Docs -ratkaisujen käytössä. Mallit on tarkoitettu käytettäväksi vain hypoteettisina esimerkkeinä, eikä niitä tule käyttää ammattimaisten neuvojen korvikkeena. Sinun tulee pyytää omaa ammattiapua selvittääksesi, onko mallin käyttö sallittua työpaikallasi tai lainkäyttöalueellasi.
Toimintaperiaateasiakirja (tuotantolaitokset)on vain yksi dokumenttipohjistamme – tutustu muihin!
Asbesti ja purku
- Asbestipurkutyölupahakemus
- Asbestipurkutyön ennakkoilmoitus
- Asbestipurkutyösuunnitelma
- Turvallisuusasiat asbestipurkutöiden suunnittelussa (muistilista)
- Turvallisuusasiat purkutöiden suunnittelussa (muistilista)
- Asbestikartoitusraportti
Henkilöstö
- Työsopimus
- Työtodistus
- Lomautusilmoitus/-todistus
- Varoitus työntekijälle
- Ilmoitus työsuhteen päättämisestä (työnantajan ilmoitus työntekijälle)
Kiinteistönhoito
- Vesikaton kuntotarkastusraportti
- Huoltoraportti
- Huoneistotarkastus
- Huonelämpötilojen mittauspöytäkirja
- Kattoturvatuotteiden / sadevesijärjestelmän kuntotarkastusraportti
- Kiinteistön PTS (pitkän tähtäimen suunnitelma)
- Kiinteistönhoidon laadunvalvonta
LVI
- Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän käyttöönottopöytäkirja
- Märkätilakortti
- Rakenne- ja sisäilmatekninen riskikartoitusraportti
- Ilmalämpöpumpun asennuspöytäkirja
- Putkiston huuhtelupöytäkirja
- Märkätilatöiden valvontapöytäkirja
- Ilmamäärien mittauspöytäkirja
- Putkiurakan tuotehyväksyntä
- Linjasäätöventtiilien mittauspöytäkirja
- Ilmanvaihdon puhdistuspöytäkirja
Muut
- Leikkipaikan käyttöönottotarkastus
- Myymälän iltatarkastus
- Tarkistuslista (kunnossapito, siisteys ja järjestys)
- Lisätyöraportti
- Myymälän auditointi
- Lämpökuvausraportti
- Myymälän turvallisuustarkastus
- Nuohoustodistus
- Myymälän siisteystarkastus
- Palo-ovien kunnossapitokortisto
Rakentaminen
- Huoneiston itselleluovutuspöytäkirja
- Maanrakennuksen työvaiheraportti
- Työmaakokouspöytäkirja
- Rakennuksen tiiviysmittausraportti
- Märkätilatöiden valvontapöytäkirja
- Huonekortisto
- Märkätilakartoitusraportti (pitkä)
- Työmaan vastaanottopöytäkirja
- Valmiusastetodistus – omakotitalo
- Riskienhallintasuunnitelma
Sähkö
- Jakelumuuntajien ja muuntamoiden tarkastuslista
- Yleiskaapeloinnin tarkastuspöytäkirja
- Keskijännitekytkinlaitoksen tarkastuslista
- Kiinteistöjen sähköhuolto- ja kunnossapitotarkastusraportti
- Kuitumittauspöytäkirja
- Lämmityskaapeleiden mittauspöytäkirja
- Maakaapelin ja haaroituskaapin käyttöönottotarkastuspöytäkirja
- Paloilmoittimen asennustodistus
- Pöytäkirja Ecodesign asetuksen 2015/1188 vaatimusten täyttämisestä
- Sähköasennuksen käyttöönottopöytäkirja
Tulityö
- Tulityölupa (Fennia)
- Tulityölupa (If)
- Tulityölupa (Lähitapiola)
- Tulityölupa (OP)
- Tulityölupa (Pohjantähti)
Työturvallisuus
- Henkilötavarahissin käyttöönottotarkastus
- Telineen käyttöönottotarkastus työmaalla
- Turvallisuusasiat telinetöiden suunnittelussa (muistilista)
- MVR-mittari
- Kemikaalien varastoinnin tarkastuslista
- Telineen purku (tarkistuslista)
- Turvallisuusasiat työmaan liikennejärjestelyiden suunnittelussa (muistilista)
- Asfalttimittari (levitystyömaa)
- Korkealla työskentely -työlupa
- Telineen pystytys (tarkistuslista)